Robusta kava – Kave-Sveta.Si

Robusta kava

Robusta Zanimivosti iz sveta kave

Robusta oz. lat. Coffea canephora je druga najpopularnejša kava na svetovnem tržišču in je danes največ pridelajo na vzhodnem delu poloble, v našem asortimanu pa jo zastopa Indija Kaapi Royal criv. 17.

 

Od kod izvira Robusta vrsta kave?

Izvira iz centralnega in zahodnega dela podsaharske Afrike in čeprav je Arabika v obdobju razvoja različnih vrst križanec med Robusto in Coffea Eugenioides, so jo odkrili nekje 100 let za Arabiko. 

 

Kje uspeva Robusta?

Robusta za svojo rast potrebuje zelo toplo podnebje (vsaj 30°C in še višje) in veliko količino sonca, ter vode. Za razliko od Arabike raste na nižjih nadmorskih višinah, do nekje 600m nadmorske višine. Zaradi višje vsebnosti kofeina je bolj odporna na zajedalce in bolezni, kot Arabika.

V naravi lahko zraste v višino tudi do 10m, vendar pa jo za namene proizvodnje kavnih pustijo rasti v višino nekje do 5m.

Danes je največ pridelujejo v Vietnamu, indonesiji, Indiji, Braziliji, Ugandi, Maleziji, itd.

 

Koliko kofeina je v Robusti?

To kar dela Robusto manj prijetno za okus in jo postavlja za Arabiko, je hkrati njena največja prednost in glavna značilnost. 

Robusta vsebuje skoraj 2-krat več kofeina, kot Arabika. Zrno Robuste vsebuje 2,2 - 2,7% kofeina, medtem ko zrno Arabike med 1,2 - 1,5% kofeina.

Zaradi visoke vsebnosti kofeina je Robusta bolj trpka napram Arabiki. Trpkost ji daje tudi višja vsebnost klorogenske kisline, ki je zelo močan antioksidant. Poleg tega vsebuje za polovico manj sladkorja kot Arabika 

 

Kje najdemo Robusta kavo?

Veliko večino Robuste pristane v instant mešanicah kave, Italijani pa jo v svojih espresso mešanicah dodajajo k Arabiki, saj da Robusta espressu njegovo znamenito "cremo".

 

Zakaj izbrati Robusto?

Vsekakor je odlična za vse, ki potrebujete veliko kofeina, dobrodošla pa je tudi za vas, ki radi poskušate nove stvari :)

Ljubitelji navadne črne kave bodo jo raje pili z mlekom ali majhnim dodatkom sladkorja, vsekakor pa ne obupati nad njo takoj. Če vam prvič okus ne bo všeč, pripravite si jo še enkrat in še enkrat in ji dajte priložnost. 

 

NAKUP

  Starejše objave