Kava je zdrava - Kave-Sveta.Si

Kava je zdrava

Kava & Zdravje

Kava je pravzaprav zelo zdrava, saj vsebuje veliko antioksidantov ter hranilnih snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje.
 
Kava je najbolj pogosto zaužito poživilo, katerega pitje za pivce predstavlja obred. Ljubitelji kave le stežka začnejo dan brez skodelice črnega, aromatičnega napitka, ki jih prebudi in pripravi na nov dan.
 
Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki redno pijejo kavo veliko nižje tveganje za nastanek številnih bolezni. Pospeši naš metabolizem, pomaga pri kurjenju maščobe in izboljša fizično zmogljivost.
Poglejmo si top 5 z dokazi podprtih koristi kave. Najpomembnejši, se po našem mnenju skriva na petem mestu tako, da le preberite do konca.

1. Kava lahko izboljša raven energije in vas naredi pametnejše

Kava nam pomaga, da se počutimo manj utrujeni in nas napolni z energijo. To je posledica stimulanta v kavi, imenovanega kofein. Prav kofein je najbolj pogosto zaužita psihoaktivna substanca na svetu.
 
Veliko raziskav kaže, da kava izboljša možganske funkcije z več različnih vidikov. Vpliva na spomin, voljo, budnost, raven energije, čas odziva in miselne sposobnosti.

2. Kava vam pomaga kuriti maščobe

Ste vedeli, da kofein najdemo skoraj v vseh prehranskih nadomestkih za kurjenje maščobe?
Vam povemo zakaj? Razlog se skriva v kofeinu. Ta je ena izmed redkih naravnih substanc, ki dokazano pomaga pri kurjenju maščob, hkrati pa pospeši vaš metabolizem.
 
Veliko študij dokazuje, da kofein pospeši metabolizem za 3-11%. Druge študije pa dokazujejo povečanje kurjenja maščobe tudi za 10% pri ljudeh s prekomerno težo ter za 29% pri vitkih ljudeh.

Spijte skodelico kave brez slabe vesti.

3. Kofein lahko drastično izboljša fizično zmogljivost

Kot smo omenili vam kofein pomaga pri kurjenju maščob.
Le ta pa tudi poviša raven adrenalina v vašem telesu. Adrenalin je hormon, ki naše telo pripravi na intenzivni fizični napor.

4. V kavi se skrivajo pomembne hranilne snovi

Kava je več kot le črno obarvana voda in tudi več kot le vsakodnevna razvada. Je napitek, ki vsebuje veliko hranilnih snovi, ki so pomemben del naše vsakodnevne prehrane:
  • riboflavin (vitamin B2),
  • protistresni vitamin oziroma pantotensko kislino (vitamin B5),
  • mangan in kalij ter
  • magnezij in niacin.

Kava je prav zares zdrava.

Opazovalne študije so pokazale, da lahko pitje kave zmanjšuje možnost za nastanek številnih bolezni.
 
Lahko zmanjša tveganje za:
  • nastanek diabetesa tipa 2,
  • Alzheimerjeve bolezni in demence,
  • Parkinsonove bolezni in
  • pomaga zaščititi naša jetra.

5. Kava vas osreči

Kava je najbolj pogosto zaužito poživilo, katerega pitje za pivce predstavlja obred. Ljubitelji kave le stežka začnejo dan brez skodelice črnega, aromatičnega napitka.
 
Kava vas ne samo osrečuje ampak tudi združuje. Kje se dobite s prijatelji? Dobite se na kavi. Torej pitje kave nas povezuje in spremlja v najlepših trenutkih dneva.


Nove objave