KavoBlog – Kave-Sveta.Si

KavoBlog

Robusta kava

Robusta Zanimivosti iz sveta kave

Robusta kava

Robusta oz. lat. Coffea canephora je druga najpopularnejša kava na svetovnem tržišču. Robusta vsebuje skoraj 2-krat več kofeina, kot Arabika. Zrno Robuste vsebuje 2,2 - 2,7% kofeina, medtem ko zrno Arabike med 1,2 - 1,5% kofeina.

Preberi več →


Cold brew kava

Cold brew Zanimivosti iz sveta kave

Cold brew kava

Čeprav se Cold brew kave smatrajo za nekaj "hipsterskega", pa je to popolnoma napačna, že skoraj žaljiva označba za ta čudovit način priprave kave, ki je v poletnih mesecih še kako dobrodošla in ki, daje toliko več možnosti za pripravo različnih kavnih receptov.

Preberi več →


Razlika med arabiko in robusto

Zanimivosti iz sveta kave

Razlika med arabiko in robusto

Čeprav poznamo več kot 100 vrst kavovca, pa v pridelavi prednjačita arabika (Coffea arabica) in robusta (Coffea canphora). 

Robusta je dolgo veljala za "gršo" sestro arabike, pa so v zadnjih letih ugotovili, da je pravzaprav mama arabike! Nekje v Južnem Sudanu se je v preteklosti vrsta Coffea canphora križala z vrsto Coffea euginoides in ustvarila nov hibrid: arabiko. To so kasneje v Etiopiji, ki velja za rojstni kraj kave, odkrili in začeli pridelovati. 

Preberi več →


Kavna maska in piling

Kava & Zdravje

Kavna maska in piling

Jutro brez dobre kave preprosto ne gre. Kava je lahko navada, razvada, ali pa le tisti trenutek, ki ga imamo zase, predvsem mamice majhnih otrok :) Ampak, ste se kdaj vprašali, za kaj vse je kava dobra? V zmernih količinah je kava lahko celo dobra za zdravje, seveda v zelo različnih oblikah, lahko kot kava, ki jo uživamo, lahko kot maska za obraz, piling... Kava ima kar nekaj lastnosti, ki lahko dobro vplivajo na naš organizem. Seveda, če je le ta pravilno pripravljena, prepražena na pravi način, in zmleta pri pravi hitrosti mletja, ker le to da kavi pravo aromo,...

Preberi več →


Kava tukaj, kava tam; Evropa, največja kavopivka na svetu

Zanimivosti iz sveta kave

Kava tukaj, kava tam; Evropa, največja kavopivka na svetu

Čeprav v Evropi ne gojimo kave, jo z največjim veseljem pijemo. Skodelica kave tu, skodelica kave in že Evropa pristane na prvem mestu po količini zaužite kave. No nas to ne preseneča, saj se vsak dan začne z veliko dozo kofeina. Kako se je vse začelo… Evropski popotniki so z bližnjega vzhoda prinesli zgodbe o nenavadni temni pijači. Do 17. stoletja se je kava že usidrala v Evropi. Kot vse novosti tudi pri kavi niso bili vsi na strani kavoljubcev. Nekateri ljudje so jo celo poimenovali: »grenak Satanov izum«. Danes je kava najpopularnejša pijača na svetu. Najbolj poznana država v...

Preberi več →